mastylo 870 1

przygotowanie i opracowanie - Jadwiga Bieniek

Termin:

22.06.2020, godz.13.30

 

 

Historia:

Łemkowie zamieszkiwali do 1947 r. obszar Beskidu Niskiego i Sądeckiego. Trudnili się głównie pasterstwem, hodowlą owiec. Ich kuchnia była skromna, a mięso pojawiało się jedynie od święta. Po wysiedleniu ich na Ziemie Odzyskane liczba Łemków w Polsce zmalała. Współcześnie szacuje się, że jest to około 5 tysięcy osób. Chcielibyśmy przybliżyć jedno z tradycyjnych łemkowskich dań. Choć jest to kuchnia zapomniana, warto do niej sięgnąć i rozsmakować się w niej.

 

Kontakt do organizatora:

Ośrodek Terenowy "Wyspa Kultury" Bałuckiego Ośrodka Kultury
Łódź, ul. Stawowa 28

tel. 501-369-349, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

https://www.facebook.com/wyspakulturystawowa/

http://www.boklodz.pl